L’ideari del projecte

[ Traduire en français ] [ Tradurre in Italiano ] [ Traducir al castellano ] [ Translate to English ]

Per que aquest projecte?

La bio-construcció està de moda? molts creiem que forma part del decreixement necessari a dia d’avui i apostem per ella.

Moltes persones  i professionals del sector, ens ho mirem com a una alternativa a la bogeria constructiva dels darrers anys, l’economia dita “del totxo” i l’especulació. El dret a una vivenda és bàsic i que més que poder tenir la capacitat per a crear la pròpia casa? No ho fan així totes les especies animals?

Bio-construcció va molt lligada auto-construcció, i aquesta al creixement personal. Les nostres mans són la primera i més valuosa eina per a crear el nostre futur.

Si quelcom s’ha perdut en aquesta època de creixement industrial, és el valor de les persones. Hem passat a ser “passants” en aquest trajecte existent entre el néixer i el morir. Tots sabem com de malament esta l’autoestima, la creativitat, la sensació de llibertat i tants altres valors.

En aquest projecte volem a partir del que coneixem,  aprofitar tot el bo que ens ha tramés la cultura i tenir en compte el de dolent dels temps viscuts. Volem crear un espai i un temps per a recuperar valors de la persona i de la comunitat.

A quest no vol ser un curs més per aprendre una tècnica determinada. Volem anar més enllà i ensenyar el joc cooperatiu, la importància de la comunitat, el dur de certes feines i les recompenses de l’esforç realitzat. Volem que qui participi conegui la economia social, l’alimentació saludable, i que significa respectar. Aprengui a desafiar l’establer si això comporta un avenç per la comunitat i aporti una millora del present.

Que aprendrem de bio-construcció?

El disseny.

com a partir d’un espai, observant les seves característiques, podem dissenyar el més adequat emprant els materials naturals de que disposem. Podríem dir-ne la part lligada al concepte de Permacultura.

Emprar materials.

La pedra, mitjançant la tècnica dels gabions com a element de suport.

La canya, com a element estructural creant els diferents arcs. Tallar, preparar, lligar, …

La terra, per a elements constructius emprant tècniques de “superadobe” i per a revocs naturals. Característiques, barreges, …..

Com farem aquesta formació.

Ens anirem trobant en jornades de treball que poden ser dies aïllats, caps de setmana i “camps de treball”. Hi ha unes llistes de voluntariat a la que us podeu inscriure.

Comptarem amb l’ajud de la xarxa de economia social Xarxa-Eco de Tarragona.

Establim un acord de formació amb la URV, pel que els alumnes estudiants d’arquitectura interessats en rebre aquesta formació, és comprometen a participar dels diferents camps de treball.

Un enginyer industrial i un arquitecte, així com la col·laboració de persones especialitzades en les diferents tècniques que anirem emprant al llarg del projecte, formaran l’equip d’experts que transmetran  el seu coneixement.

Inclourem temps per a la reflexió, per al creixement personal i el divertiment.

I el resultat.

Tot i tractar-se d’una construcció efímera, volem anar un pas més enllà a l’hora de fer el taller i no quedar-nos en realitzar una mostra del que podria ser. Volem aconseguir un resultat que mostri les possibilitats reals del que es pot fer amb canya i terra. Esperem assolir la fita de veure construïda aquest cúpula i pugui ser un punt de referencia de nous projectes.

Durant el projecte i després és realitzaran estudis i s’analitzaran els factors constructius i humans que han intervingut, ha efectes de publicar-ne els resultats i posar a disposició de les persones o comunitats interessades l’aprenentatge fet.

Així mateix desitgem que per als professionals i l’administració pugui esdevindre un referent alhora d’avaluar les possibilitats que ofereix el camí de la bio-construcció i l’auto-construcció.

A qui invitem a participar

A tothom qui tingui inquietuds per a crear un nou paradigma per la nostra societat. A aquells que creguin que un futur millor, més sostenible és possible. Als qui no han perdut o volen recuperar la seva creativitat. A tots les persones amb il·lusió.

Gràcies a tots.

Xavi, Mar, Joan

Les Esplanes

Aula de Natura Les Esplanes (promotor)